Het gevaar van #MeToo-berichten

Het gevaar van #MeToo-berichten

De afgelopen weken staan de media er vol van: de #MeToo-berichten. Deze hashtag staat voor mensen die er voor uitkomen dat ze slachtoffer zijn geweest van enige vorm van seksueel misbruik. Ik wil voorop stellen dat ik het goed vind dat er aandacht is voor dit soort misbruik, en dat het zeker geen taboe moet zijn. Toch heb ik wel een bezwaar tegen de manier waarop deze berichten worden gedeeld.

De onschuldpresumptie
Veel slachtoffers van seksueel misbruik delen hun verhaal via social media. De vermeende dader wordt hier soms met naam en al genoemd. In de huidige digitale tijd wordt dit razendsnel gedeeld en verspreid, en ook verschillende kranten en tv-programma’s berichten erover. De beschuldigde persoon wordt op deze manier als het ware aan de publieke schandpaal genageld. De samenleving vormt zich direct een negatief beeld over hem of haar.

Ik vind dat we hier voorzichtig mee moeten zijn. In Nederland kennen we de onschuldpresumptie: iemand is onschuldig, tot het tegendeel bewezen is in een rechtszaak. Niemand mag voor eigen rechter spelen. Door de #MeToo-berichten worden de beschuldigde personen door het publiek veroordeeld, zonder dat daar een onafhankelijke rechter aan te pas is gekomen. Vanuit emotioneel oogpunt is het erg begrijpelijk: we leven mee met diegene die slachtoffer is geworden van iets vreselijks. Je gevoel wil dan misschien wel wraak op de dader. Het is goed om juist dan rationeel na te denken. Als je zelf, misschien wel onterecht, ergens van beschuldigd wordt, wil je ook de mogelijkheid om je daartegen te verdedigen. Dat recht heeft iedereen. En de beste mogelijkheid daarvoor is ten overstaan van een onafhankelijke rechter.

Smaad en laster
Het kan gebeuren dat degene die beschuldigd wordt van seksueel misbruik aangifte doet wegens smaad of laster. Smaad houdt in dat je opzettelijk iemands eer of goede naam aantast door hem of haar ergens vals van te beschuldigen. Laster lijkt hierop, maar daarbij weet je zelf dat de beschuldigingen niet waar zijn. Bij smaad kan het zijn dat je zelf denkt dat de beschuldiging wel klopt. Voor smaad kan je een maximale gevangenisstraf krijgen van een jaar, of een boete van maximaal €8.200,-. Bij laster is dit zelfs maximaal twee jaar of €20.500.

Dan maar niets zeggen?
Het is zeker niet de bedoeling dat je dan maar je mond houdt als je seksueel of anderszins misbruikt bent. De hele #MeToo-discussie laat zien dat er toch nog een taboe op rust. Zoveel mensen hebben niets durven zeggen, en komen er nu voor uit. Daarom is het goed dat er aandacht voor is en slachtoffers hun verhaal kunnen doen. Laten we alleen afspreken dat we het (ver)oordelen aan de rechter overlaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *