Marije

Marije

Mijn naam is Marije, en ik ben bijna klaar met mijn rechtenstudie. In 2012 ben ik begonnen aan de Radboud Universiteit. De eerste vier jaar heb ik de bachelor Nederlands recht gevolgd en heb ik stage gelopen bij Dirkzwager Advocaten en Notarissen te Nijmegen.

Na mijn bachelor ben ik begonnen aan twee masterspecialisaties: burgerlijk recht en strafrecht. Wat betreft het strafrecht vind ik het fascinerend hoe mensen ertoe komen om overtredingen en misdrijven te plegen. Daarnaast vind ik het erg interessant om te kijken naar hoe de maatschappij hiermee omgaat: welke regels gelden er, wat zijn de kenmerken van verschillende strafbare feiten en hoe ver mag de overheid gaan om delicten op te sporen? Het burgerlijke recht trekt me vooral door het systematische rechtssysteem. Ik ben vooral ge├»nteresseerd in aansprakelijkheidsrecht en goederenrecht. Waar je naar mijn idee in het strafrecht veel bezig bent met of iemand ‘het gedaan heeft’ of niet en het bewijs daarvoor, merk ik dat het civiele recht vaak wat meer ingaat op de rechtsvragen.

Zoals gezegd, ben ik nu bezig met mijn eerste scriptie, voor burgerlijk recht. Ik schrijf binnen het vak aansprakelijkheidsrecht over de mogelijke aansprakelijkheid van de NVWA voor het fipronil-eierschandaal van de vorige zomer. Ik onderzoek of het onrechtmatig is geweest dat de NVWA niet eerder heeft opgetreden tegen de fipronil, en of de waarschuwing om voorlopig even geen eieren meer te eten wellicht onrechtmatig was. Ik zal hier zeker ook nog een blog over schrijven. Het plan is om deze scriptie voor de zomer af te ronden, en me dan te richten op mijn tweede scriptie voor de master strafrecht. Als je nog een leuk strafrechtelijk onderwerp hebt, hoor ik het graag!

Tot slot, ik vind het heerlijk om te schrijven. Al toen ik op de basisschool zat, schreef ik meerdere ‘boeken’. Dit waren verhalen over tijdreizen, boomhutten en noem maar op. Later ben ik hiermee gestopt, maar werkstukken, en later essays, heb ik altijd met veel plezier geschreven. Ook sturen vrienden en familie mij regelmatig teksten op, zodat ik een laatste spellingcheck kan doen. Ik vind het erg leuk om op die manier met taal bezig te zijn, en na te denken over hoe je iets het beste kan formuleren. Dit is dan ook een grote reden voor mij om deze blog te starten.

De voornaamste reden echter is dat ik merk dat er veel onduidelijkheden zijn over hoe dingen juridisch nou precies in elkaar steken. Dit zorgt soms voor verontwaardigde reacties, wat ik jammer vind. Als je uitlegt wat het precieze doel is van een wet, of wat de redenering er achter is, begrijpt men vaak beter waarom het is zoals het is. Ik hoop dat ik via deze blog daar mijn steentje aan kan bijdragen.

Dus: heb je vragen, stel ze gerust. Veel leesplezier!