Autorijden met epilepsie strafbaar?

Autorijden met epilepsie strafbaar?

Vorige week heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak over een vrouw die een ongeluk veroorzaakte. De vrouw leed al jaren een epilepsie, en kreeg ook tijdens het autorijden een aanval. Daardoor heeft zij een ongeluk veroorzaakt, waarbij twee voetgangers om het leven kwamen en een fietser gewond raakte. Wat zijn nou de gevolgen van het rijden met epilepsie?

De feiten in deze zaak
De verdachte kreeg in 2006 last van epilepsie. Ze had aanvallen waarbij ze verminderd bij bewustzijn was, verward en afwezig was. Ze had meerdere keren eenzijdige ongelukken. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld tegen een boom of stilstaande auto is gebotst. In 2012 was haar rijbewijs afgenomen door het CBR, omdat ze niet geschikt was om te rijden. In 2014 heeft zij haar rijbewijs teruggekregen, nadat ze had verklaard dat ze minstens twee jaar geen aanvallen meer had gehad. Dit bleek niet waar te zijn: ze had in de tussentijd wel degelijk epileptische aanvallen gehad. Ze heeft dus gelogen om haar rijbewijs terug te krijgen. Bovendien was ze door mensen in haar omgeving geadviseerd om niet meer achter het stuur te stappen, maar deed ze het toch.

Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank is erg streng tegen de verdachte. De rechtbank is van mening dat ze zich had moeten realiseren dat zij door haar epilepsie een gevaar op de weg is voor zichzelf en voor anderen. De verdachte heeft zelfs het advies van haar naasten genegeerd toen zij haar adviseerden niet meer te gaan rijden. De rechtbank vindt dat ze rekening had moeten houden met de grote kans dat zij een (dodelijk) ongeluk zou veroorzaken. Het was dan ook onverantwoord en onaanvaardbaar dat zij desondanks toch is gaan autorijden. De rechtbank houdt daarbij ook rekening met het feit dat zij heeft gelogen om haar rijbewijs terug te krijgen, terwijl ze wist dat ze nog steeds last had van epileptische aanvallen.

De straf
Bijzonder in deze zaak is ook dat de rechtbank een hogere straf oplegt dan het OM had geëist. De eis van het OM was zes maanden cel en een rijontzegging van vijf jaar (vijf jaar is de maximale duur van een rijontzegging). De rechtbank vindt deze straf te laag, gezien het feit dat de verdachte wist dat ze een gevaar was op de weg, en toch ging rijden. Daarom legt de rechtbank een gevangenisstraf van twee jaar op, en een rijontzegging van vijf jaar.

Wat betekent dit voor mensen met epilepsie?
Dat deze vrouw zo streng wordt gestraft, heeft er vooral mee te maken dat zij wist dat ze regelmatig aanvallen had. Als je epilepsie hebt, maar het met medicatie goed onder controle kan houden, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het is wel verstandig om het CBR hiervan op de hoogte te stellen, en vooral eerlijk te zijn over wanneer je voor het laatst een epileptische aanval hebt gehad en hoe het gaat. Dan kan het CBR op basis daarvan een beslissing geven over of je geschikt ben om te rijden of niet.

Recht of krom?
Ik vind het recht dat deze vrouw zo streng is gestraft. Het is natuurlijk totaal onverantwoord om te gaan autorijden als je weet dat je vaak een epileptische aanval hebt, en zo het leven van jezelf en anderen op het spel te zetten.

4 gedachten over “Autorijden met epilepsie strafbaar?

  1. Ik heb zelf epilepsie en slik hiervoor medicijnen. Daarmee is het bij mij goed onder controle te houden. Ik mag daarom ook auto rijden. Als je dat niet mag zoals in dit geval vind ik de straf terecht. Je bent een gevaar voor jezelf en je medemens als je dit verzwijgt.

    1. Leuk dat je reageert Margriet! En het is inderdaad levensgevaarlijk als je het verzwijgt. Gelukkig speelt dat in jouw geval niet!

    1. Haha, ik snap wat je bedoelt! Maar van moord zal hier geen sprake zijn, dan moet je echt doelbewust gaan autorijden om iemand te doden. Hier gaat het om artikel 6 Wegenverkeerswet: het veroorzaken van een verkeersongeval, met de dood tot gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *