Hoe president Trump de trias politica schendt

Hoe president Trump de trias politica schendt

Vrijwel iedereen heeft het op de middelbare school geleerd: de trias politica van Montesquieu. Dit zal ongetwijfeld bij velen weer zijn weggezakt, en ook ik moest weer opzoeken hoe je zijn naam ook alweer spelt (we kregen een bonuspunt als je Montesquieu goed kon schrijven :)). Daarom hier een korte opfriscursus aan de hand van een tweet van Trump.


In deze tweet roept president Trump op tot de doodstraf voor de terrorist die op 31 oktober een aanslag pleegde in New York. Nog los van mijn mening over de doodstraf, vind ik het schadelijk dat Trump zo’n uitspraak doet. Het is namelijk een schending van de trias politica.

De trias politica: hoe zat het ook alweer?
De trias politica wordt ook wel de driemachtenleer of de scheiding der machten genoemd. Montesquieu bedacht deze leer al in de 18e eeuw. Het is een theorie voor een staatsinrichting, waarbij de staat in drie machten is verdeeld: de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht. Deze verschillende machten doen onafhankelijk van elkaar hun werk, maar controleren elkaar wel (checks and balances).

In Nederland ligt de wetgevende macht bij de regering en de Tweede en Eerste Kamer. De regering is de uitvoerende macht, en de rechters vanzelfsprekend de rechtsprekende macht. De trias politica zijn niet helemaal zuiver doorgevoerd in ons stelsel. De regering behoort namelijk zowel tot de wetgevende als de uitvoerende macht. Hoewel het dus niet een volledige scheiding is, zijn er voldoende waarborgen die dit kunnen compenseren. Een voorbeeld hiervan is dat de Tweede Kamer de regering kan controleren en ter verantwoording kan roepen.

In de Verenigde Staten geldt een vergelijkbare verdeling. De wetgevende macht ligt bij het Congres, de uitvoerende macht bij de president en zijn regering, en de rechterlijke macht bij de rechters.

Waarom is deze tweet van Trump schadelijk?
Door zich uit te laten over de gewenste straf voor een verdachte, bemoeit president Trump zich met de rechterlijke macht. Dat is een schending van de trias politica. Het is namelijk niet aan hem om daarover te oordelen. Hij is slechts verantwoordelijk voor de uitvoerende macht, en daar dient hij het ook bij te laten. Je zou deze tweet zelfs kunnen opvatten als een opdracht aan de rechter om de doodstraf op te leggen. Dit moet te allen tijde worden voorkomen. Rechter zijn onafhankelijk en onpartijdig, en daar moet zeker niet door de president inbreuk op worden gemaakt.

Deze tweet van president Trump is daarom krom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *