Wilders doet aangifte tegen Rutte

Wilders doet aangifte tegen Rutte

Vandaag doet Geert Wilders aangifte tegen premier Rutte. Volgens Wilders discrimineert de premier Nederlanders. Op een speciale site staan allerlei beschuldigingen, waarbij het er hoofdzakelijk over gaat dat asielzoekers of statushouders meer voordelen krijgen dan Nederlanders. Wat is de kans van slagen van deze aangifte?

Aangifte tegen het ambt
Wilders heeft de aangifte gericht tegen premier Rutte, en niet tegen Mark Rutte als persoon. Het is dus een aangifte tegen het ambt van de premier. Volgens het Wetboek van Strafrecht kunnen strafbare feiten worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen. Natuurlijke personen zijn gewoon mensen, en rechtspersonen zijn bijvoorbeeld NV’s, BV’s, de staat en gemeenten. Het OM kan dus ook alleen natuurlijke personen en rechtspersonen vervolgen. Het ambt van de premier is geen rechtspersoon, dus alleen hierom al zal het OM hoogstwaarschijnlijk niet gaan vervolgen.

Waarom heeft Wilders de aangifte dan niet tegen Mark Rutte als persoon gericht? Je kan niet zeggen dat Mark Rutte persoonlijk verantwoordelijk is voor het beleid en de regels van de regering. Daarom zal ook een aangifte tegen hem niet slagen.

Discriminatie
Naast dat het OM hoogstwaarschijnlijk niet zal vervolgen, is het ook nog maar de vraag of er daadwerkelijk sprake is van discriminatie. Wilders noemt op de site een aantal voorbeelden waardoor Nederlanders gediscrimineerd zouden worden. Zo zouden asielzoekers of statushouders gratis zorg krijgen, waar Nederlanders er wel voor moeten betalen. Daarnaast krijgen zij soms voorrang op een sociale huurwoning, terwijl Nederlanders vaak moeten wachten.

Dat er onderscheid wordt gemaakt in wetgeving, wil niet meteen zeggen dat er sprake is van discriminatie. Dan zou het ook discriminatie zijn dat alleen mindervalide mensen op een gehandicaptenparkeerplek mogen parkeren. Of dat studenten gratis met het ov mogen reizen. Of dat 65-plussers korting krijgen bij musea. Of dat leraren veel meer vakantie hebben dan mensen met een andere baan. Soms is het nou eenmaal gerechtvaardigd dat de ene groep mensen een voordeel krijgt dat de rest niet krijgt, en is daarbij geen sprake van discriminatie.

Recht of krom?
Ik vind het krom dat Wilders aangifte doet tegen de premier, en het heeft ook nog eens geen kans van slagen. Naar mijn mening is het een gewoon een populistische manier om zijn stem te laten horen. Bovendien kijk ik er vanop dat hij deze politieke kwesties voor de rechter probeert te brengen. Hij vond het proces tegen hem, vanwege zijn ‘minder, minder, minder’ uitspraken, immers een politiek proces, dat niet door de rechter beoordeeld hoorde te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *