Snelwegblokkade bij Sinterklaasintocht kwalijk

Snelwegblokkade bij Sinterklaasintocht kwalijk

Afgelopen zaterdag was de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De burgemeester had toestemming gegeven aan betogers tegen zwarte Piet om voorafgaand aan de intocht te demonstreren. Actievoerders voor zwarte Piet waren het hier niet mee eens en besloten de snelweg A7 richting Dokkum te blokkeren. Zo konden de demonstranten niet meer op tijd bij de intocht zijn, en werd de demonstratie alsnog verboden.

Strafrecht
Het blokkeren van een (snel)weg is niet toegestaan. Er is zaterdag niemand aangehouden, maar de kentekens van de betrokken auto’s zijn wel opgeschreven. Het OM heeft nu aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de blokkade. Ze onderzoeken of het gevaar heeft opgeleverd. Er zijn een aantal kleine kop-staartbotsingen geweest, doordat automobilisten niet zagen aankomen dat er zo plotseling een file ontstond. Volgens verschillende nieuwsberichten liepen er mensen op de snelweg en was de sfeer dreigend. Afhankelijk van het onderzoek zal het OM besluiten of ze de blokkerende automobilisten gaan vervolgen of niet.

Schending van grondrechten
Los van het feit dat de blokkade strafrechtelijk illegaal was, zijn er ook grondrechten geschonden. Degenen die de blokkade hebben veroorzaakt, hebben het recht in eigen hand genomen. Zij hebben het recht op vrijheid van meningsuiting van de protestgroep geschonden. Onder dat recht van meningsuiting valt ook het recht op demonstreren. Voor deze demonstratie was toestemming verleend door de burgemeester, en de demonstranten hadden netjes de regels gevolgd. Dat zij dan door een groepje tegenstanders worden tegengehouden, is kwalijk. Het is juist een van de meest belangrijke grondrechten dat iedereen het recht heeft op een andere mening, en dit ook mag laten zien en horen. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat het in dit geval om een kinderfeest gaat. Dat is ook de reden dat de protestanten om half 11, ruim voor de aankomst van Sinterklaas, een mars mochten houden. Op deze manier konden zij hun recht op vrije meningsuiting benutten, zonder aan het plezier van de kinderen te komen.

Recht of krom?
Deze actie om de snelweg te blokkeren, vind ik krom. De grondrechten behoren tot de meest fundamentele rechten die we hebben, en daarom is het zo belangrijk dat zowel de overheid, als alle burgers zelf, zich daaraan houden.

Eén gedachte over “ Snelwegblokkade bij Sinterklaasintocht kwalijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *